"Benim Kalbim Temiz" Diyerek Dini Sorumluluklarını Erteleyenler Büyük Bir Yanlış İçindedirler

Allah insanlara dünya hayatının kısa ve geçici bir imtihan yeri olduğunu bildirmiş, bu süre zarfında Kendi emir ve tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini onlara haber vermiştir. Her insan, Allah’ın Kuran’da emrettiği ibadetleri yerine getirmekle sorumludur.

Ancak bazı insanlar Allah’ın kendilerini sorumlu kıldığı ibadetleri uygulamamak için birtakım bahaneler ileri sürerler. En çok kullandıkları ise kalplerinin temiz olduğu ve bu nedenle de başka bir şey yapmalarının gerekmediği yönündeki bahanedir.

Oysa “kalp temizliği” nin tek ölçüsü Kuran'dır. Bir insan ancak Kuran'da bildirilen kalp temizliğini yaşıyorsa temiz kalpli sayılabilir. Aksi takdirde bir insanın kişisel değer yargıları doğrultusunda kendisini temiz kalpli ilan etmesinin bir kıymeti ve geçerliliği yoktur.

Kuran ahlakına göre kalp temizliği ve samimiyetin en önemli göstergesi ise Allah'ın emir ve tasviyelerini titizlikle yerine getirmektir. Kuran'da bildirilen ahlakı tam olarak uygulamayan kişi Allah'tan gereği gibi korkup sakınmıyor demektir. Ne var ki gereği gibi Allah’tan korkup sakınmayan ve “kalbim temiz” diyerek dinden ve Kuran’dan uzak kalanların ahirette çok pişman olacakları açık bir gerçektir. Çünkü cennete ancak Allah'ın Kuran’da temiz kalpli ve samimi olarak belirttiği kişiler girecektir ki, onlar da Allah’ın emir ve tavsiyelerini eksiksiz yerine getiren, Allah sevgisini ve Allah korkusunu derin bir şekilde kalbinde hisseden ve hayatının her anında O’na yönelip dönen ihlas sahibi müminlerdir.

Mü'minler ancak o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir. O'nun ayetleri okunduğunda imanlarını arttırır ve yalnızca Rablerine tevekkül ederler. Onlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler. İşte gerçek mü'minler bunlardır. Rableri Katında onlar için dereceler, bağışlanma ve üstün bir rızık vardır. (Enfal Suresi, 2-4)

... De ki: "Şüphesiz Allah, dilediğini şaşırtıp-saptırır, Kendisi'ne katıksızca yöneleni de dosdoğru yola yöneltip-iletir." Bunlar, iman edenler ve kalpleri Allah'ın zikriyle mutmain olanlardır. Haberiniz olsun; kalpler yalnızca Allah'ın zikriyle mutmain olur. İman edip salih amellerde bulunanlar, ne mutlu onlara. Varılacak yerin güzel olanı (onlarındır). (Rad Suresi, 27-29)