Aşağıda ismi yazan kişi Gary Rau. Kendisi AT’ci bir öğretmen. Aşağıdaki haberi internette bir forumdan bulup gruba postalamış

Sun’ın Yabancı Haber Muhabiri Erika Niedowski St. Petersburg Rusya’dan bildiriyor.
Tarih 3 Ocak 2007.

Rusya’nın tarihinde, Charles Darwin’in evrim teorisi hakkında açılan ilk dava, bir biyoloji ders kitabı, bir salkım muz ve maymun kıyafeti giymiş bir adamla başladı ve bu noktadan sonra gittikçe karmakarışık bir hal aldı.
Davayı açan öğrenci, teori hakkında konuştuğundan dolayı öğrenim gördüğü okulun kendisini ceza olarak sınıfta bırakmaya çalıştığını ve bu şekilde evrim öğretisinin dinine saldırıda bulunduğunu söyledi.

Okulun müdürü, öğrencilerinin ve ailesinin samimi inançlarından dolayı değil reklam yapmak amacıyla hareket ettiklerini ifade etti.

Rus Ortodoks Kilisesi’nden bir kişi ve biyoloji ders kitabının yazarlarından bir kişi de dahil olmak üzere her iki tarafın savunucuları, sadece Darwin’in türlerin kökeniyle ilgili gözlemleri hakkında değil ama ateizm, Marksizm-Leninizm ve medeniyetlerin çöküşüyle de alakalı bir tartışmanın içinde kilitlenmiş durumdalar.
Dava, biyoloji ders kitabının sadece Darwin’in teorisine dayandırılan tek yönlü bir açıklamayı içerdiğini ve Allah’ın insanı yarattığı görüşüne yer vermediğini ifade eden. 16 yaşındaki Mariya Shraiber’ın etrafında dönüyor.

Parlak pembe renkli kısa tırnakları ve her bir kulağında birçok küpesiyle şiir düşkünü olan Mariya, “Son derece saygısızca” dedi. “Sadece evrim teorisini değil, aynı zamanda yaratılışı da öğrenmeye hakkımız olduğuna inanıyorum.”

Eğitimden sorumlu yetkililer, Rusya lise öğrencilerinin büyük bir kısmı tarafından okunan biyoloji ders kitabının, birçok görüşü yansıttığını ve seküler devletin dini değil bilimi öğretmek için görev başında olduğunu belirterek bu duruma karşı çıkıyorlar.

St. Petersburg’da Cervantes Spor Salonu olarak bilinen 148 numaralı okulun müdürü Andrei Polozov, “Durumun dava açılmaya değecek bir problem yarattığını düşünmüyorum” dedi. “ Herhangi bir konuya katılmayan bir öğrenci, kendi görüşünü rahatlıkla ifade edebilir.”

St. Petersburg Belediye eğitim komitesini ve Rusya eğitim bakanlığını sanık olarak gösteren dava biyoloji ders kitabında değişikliğe gitmeyi amaçlıyor. Dava aynı zamanda Mariya’nın avukatı olan Konstantin Romanov’un “ birisi taciz edildiği zaman özür dilemek münasip olacaktır” yönündeki görüşünü de sanıklardan manen tazmin etmeyi hedefliyor.

Kilisede dini merasimlere katılmayan Mariya, davanın kendi fikri olduğunu söyledi. Ancak Mariya, kendisine röportaj vermekten yorulup yorulmadığı sorulduğunda, işaret parmağını ve başparmağını bir tabanca şeklinde şakağına dayayarak artık reklamdan bunaldığını gösterdi.

Ilk iki duruşmaya katılmayan Mariya davanın sonucuyla babası Kirill Shraiber’dan çok daha az ilgilendiği görüldü. Kirill Shraiber, mahkemede kızı ve Spiritual Heritage adında bir halkla ilişkiler firmasının yöneticisi olan aile dostları Anton Vuima adına konuştu.

“Sansasyonlar yaratırız!” sloganıyla çalışan Vuima’nın reklam şirketi, evrim öğretisinin toplumun çöküşüne yol açacağına inanıyor. Vuima , Darwinizm’in politik bir ideoloji olmamasına rağmen, Marksist ve Leninist ideolojiden kaynaklandığını iddia ediyor ve Darwin ve Karl Marx’ın her ikisinin de Das Kapital adlı eseri, hayatta kalmak için mücadele üzerine yazılar yazan Darwin’e ithaf ettiğini belirtiyor.

Gündemdeki Darwin’e karşı bilgi mücadelesini başlatmadan önce Vuima, antidarvin.com adlı internet sitesi aracılığıyla ve özel bir telefon numarasından text mesajları halinde Darwin’in lehine ya da aleyhine oy’ları sayarak, toplumun genelinin nasıl ahlaki açıdan çöküş yaşadığını açıklamayı hedefliyor.
Kısaca Vuima bu sosyal ahlaki çöküntünün sebebinin Allah’a olan inanç eksikliğinden kaynaklandığına ve bu mantıkla, okullarda Allah’ın -Haşa- olmadığını öğreten Darwin’in teorisi olduğundan dolayı, Darwin’in kendisinin düşman olduğuna karar verdi.

Vuima “Eğer yüksek bir ahlaki seviyeye sahip olmak istiyorsak, sadece Rusya’da değil tüm dünyada, Darwin’in teorisine meydan okumamız gerekiyor” dedi ve“Darwin’in teorisi ahlakı öldürüyor ve Allah’ın varlığını inkar ediyor”şeklinde ekledi.
Mariya’nın avukatı, tartışmayı daha az kapsamlı bir şekilde, daha yasal terimlerle tanımladı. Romanov “ Seküler eğitim, dindar kişilerin hislerini taciz etmek üzerine kurulu olmamalıdır” dedi.

Shraiber’lar, dava ile ilgili planlarını Mart’ta düzenlenen haber konferansında bedava muz dağıtarak duyurdular. Temmuz’da, çalışmalarını mahkemeye posta ile gönderdiklerinde, maymun kıyafeti giyen bir aktör kendilerin eşlik ediyordu. Avukat Romanov, “budalalık” olarak gördüğü bu durumdan dolayı aktörün kendi yanına gelmemesini istedi.

Mariya, grafik sanatçısı olan ve bir reklam ajansını işleten babasını kastederek “bu onun fikriydi” dedi.

Mariya bu reklamın kendisini rahatsız hissetmesine yol açtığın söyledi. Saçını siyaha boyadı ve halk içine şapka takarak çıkmaya başladı.

Rus Ortodoks Kilisesi Mariya’nın arkasında duruyor. St. Petersburg Patrikliği gençlik bölümü başkanı Artemy Skripkin, duruşmalara lehine yapılan destek gösterileri eşliğinde katıldı. Bir sonraki –belki de en son- duruşma şubat ayı için planlandı.
Skripkin “Bir teorinin – yani Darwin’in teorisinin- tek gerçek teori olarak sunulmasını kabul edilemez görüyoruz” dedi. “Rusya her zaman ateist bir ülke olarak tanıtıldı. Ancak hepimiz ateist değiliz.,,”

“Bu okul, yanlış olan ateizmi savunmaktadır” Ancak biyoloji ders kitabının yazarlarından biri olan Sergei Mamontov, biyoloji kitabının bilimin öğretisinden başka hiç bir şeyi savunmadığını iddia etti. Mamontov,Darwinizme karşı bir tavır takınmanın Einstein ya da Kopernik’in teorilerin karşı tavır almakla aynı şey olduğunu düşünüyor.

Rus Devlet Tıp Fakültesinde biyoloji profesörü ve Rusya Doğal Bilimler Akademisi üyesi olan Mamontov “Orta ve lise dengi okullarda, öğrenciler basit bir sebepten dolayı dini teoriyi değil, bilimsel teoriyi öğrenirler: Hiç kimse dini teorileri kanıtlayamaz” dedi.

Mariya normal şartlarda gelecek sene Cervantes Spor Akademisi’nden mezun olması gerekiyor ancak bu şartlarda mezun olup olmayacağı meçhul görünüyor. Daha önce de açıkladığı gibi, iki farklı röportaja katılmak için okula gitmediği gün yüzünden, sömestr sonunda altı tane geçersiz not alacağını tahmin ediyor. Babası Mariya’yı başka bir okula nakletmeye çalışıyor ancak söylediğine göre kızını kabul edecek bir okul bulamıyor.

Mariya bu davanın ve adı geçen okul müdürlerinin tüm çabalarına değip değmediği şeklinde sorulan sorulara nasıl cevap vereceği konusunda kararsız gözüküyor.

Mariya “Hayatta güzel bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm” diyor.

Not: Bu haberi AT sitesine postalayan kişi:
Gerry Rau, Ph.D.
Bilim Öğretmeni
Taichung, Amerikan Okulu
Taichung Taiwan.