Güncel: İlmi Araştırma Sayı 87, Sesiyle Rekor Kırıyor!

Avrupalı bilim adamları, boyuna göre dünyanın en gürültücü hayvanı olan bir su böceğinin, suyun altında 99,2 desibel, yani bir çim biçme makinesi kadar ses çıkardığını tespit etti. Fransa ve İskoçya'dan bilim adamları, Public Library of Science dergisinin Haziran sayısında yayınladıkları makalede, boyu iki milimetreyi aşmayan ve Avrupa'daki yavaş akan nehirlerde yaşayan mini erkek su böceğinin, sessiz dişilerin ilgisini çekmek için su altında bu inanılmaz "şarkıyı" seslendirdiğini belirtti.

Sesin yüzde 99'u sudan havaya transfer olurken kaybolsa bile, nehir kenarında yürüyen kişilerin, normalde çekirgelerin çıkardığı ses kadarını duyabildiklerini belirten araştırmacılar, bu su böceği bir insan boyutlarında olsaydı, çıkardığı sesin de insan kulağına zarar verecek düzeydeki bir rock konserindeki azami gürültü kadar olacağını ifade ettiler.

Bilim adamları, vücut ölçüsüne göre, erkek su böceğinin bir insandan sekiz kat daha çok gürültü çıkarabildiğine işaret ederek, su böceğinin kendisiyle birlikte taşıdığı hava kabarcığı sayesinde su altında hava alabildiğini de belirttiler.

Kök Hücreden Diş Yaptılar

Tokyo Üniversitesi uzmanları, ilk kez laboratuvar ortamında kök hücreden tam diş geliştirdiklerini duyurdu.

Araştırmacılar, laboratuvarda süt dişinin özünde bol miktarda bulunan kök hücrelerini çeşitli kimyasallar ve vitaminlerle karıştırıp beklemeye bıraktı.

Beş gün sonra ufak bir diş tomurcuğu oluştu.

Bu tomurcuk daha sonra özel yapılmış plastik bir kaba konarak bir farenin vücuduna yerleştirildi. Bu sayede büyümesi için gerekli vücut sıvılarına ve kimyasallara maruz kalan tomurcuk, 60 gün içinde tam bir dişe dönüştü.

Büyümesi tamamlanan diş, daha sonra farenin çene kemiğine yerleştirildi. 6 hafta sonra dişin çene kemiğine kaynadığı gözlemlendi. Diş minesi, kıkırdak ve sinir hücreleri gibi gerçek bir dişte bulunan bütün özelliklere sahip olan yapay diş, kişinin kendi kök hücresiyle geliştirildiği için son derece doğal bir görünüm sağlıyor.

Evrenin En Büyük Su Kütlesi Keşfedildi

İki astronomi ekibi, evrenin bugüne kadar keşfedilmiş en büyük ve dünyaya en uzak su kütlesini ortaya çıkardı.

Dünyadan 12 milyar ışık yılı mesafedeki bu su kütlesi, dünya okyanuslarının içerdiği toplam su kütlesinin 140 trilyon katı büyüklüğe sahip. Buhar halindeki su kütlesi, kuasar olarak adlandırılan ve ortasında, çevresindeki maddeyi yutan büyük bir kara delik bulunan gök cismini sarıyor.

NASA'nın Kaliforniya'daki laboratuvarından Matt Bradford, kuasar çevresindeki ortamın oldukça özgün bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bu yapının "devasa büyüklükte su ortaya çıkardığını" belirtti.

Kuasarlar, çevresini bir disk şeklinde saran gaz ve toz kümesini emen devasa bir karadeliğe sahip gök cisimleridir. Kuasarın karadeliği, bu tüketiminin sonucunda diskin ortasından her iki yöne doğru müthiş bir enerji fışkırtıyor. Su kütlesinin bulunduğu bu kuasarın kara deliği Güneş'ten 20 milyar kat daha yoğun ve Güneş'ten, "Bin trilyon kat" enerjiye sahip.

Bu kadar uzakta ve evrenin erken dönemlerinde var olan su kütlesi ilk kez keşfediliyor. Güneş Sistemi'nin dahil olduğu Samanyolu Galaksisi'nde de su buharı bulunuyor ancak galaksimizdeki su kütlesi çoğu buz halde bulunuyor. Samanyolu'ndaki su kütlesi, bu kuasarda bulunandan 4000 kat daha az. Bunun nedeni de suyun, Samanyolu'nda daha çok buz formunda olması.

Ölçümler, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nün Hawai'deki teleskobu kullanılarak, Bradford'un ekibince 2008'den beri yapılıyor. Kuasar üzerinde çalışan ikinci ekip ise, Alpler'deki Caltech Submillimeter Gözlemevi başkan yardımcısı, fizikçi Dariusz Lis başkanlığındaki bir ekip. Bu ekip de kuasardaki ilk su buharı gözlemini 2010'da yaptı.