Kamuoyuna Duyuru




1- Sayın Adnan Oktar ve BAV mensupları hakkında 2000 yılında 4422 sayılı yasaya aykırılık iddiasıyla açılan kamu davası, davanın görüldüğü mahkemece 2005 yılında zamanaşımı kararıyla düşürülmüştür.

2- Bu iddia kapsamında mahkemece verilen karara karşı “temyiz başvurusu hakkı” sadece savcılık makamına aittir. Savcılık makamının dışında hiçbir kişi veya kurumun temyiz yetkisi yoktur. Bu durum Yargıtay’ın bu konudaki yerleşmiş içtihatlarıyla sabittir.

3- Sözkonusu davada Savcılık makamı temyiz başvurusunda bulunmamıştır. Bu durumda mahkemece verilen zamanaşımı kararının 2005 yılında kesinleşmesi gerekirdi.

4- Fakat dava sonuçlandırılmamış ve arka arkaya önemli hukuka aykırı kararlar ortaya çıkmıştır.

5- Fatih Altaylı ve Ebru Şimşek isimli kişiler hukuken hakları bulunmamasına rağmen dosyada verilen kararı temyiz etmişlerdir. Yerel mahkeme, hukuken bu temyiz dilekçesini reddetmesi gerekirken hataya düşerek dilekçeyi kabul etmiştir.

6- Yapılan bu büyük hukuki hata, hayret verici şekilde Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nce de tekrarlanmıştır. Fatih Altaylı ve Ebru Şimşek’in geçersiz temyiz taleplerinin reddedilmesi gerekirken hataya düşülerek başvuru işleme konmuştur.

7- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, hukuken geçersiz olan bu temyize dayanarak mahkemenin zamanaşımı kararını 2007 yılında bozmuştur.

8- O nedenle, hukuken 2005 yılında bitmiş olması gereken BAV Davası 6 seneden beri gereksiz yere sürmektedir. Hakimlerden sanık vekillerine kadar da herkes bu durumun farkındadır.

9- Bu hukuk dışı durumu düzeltebilecek mercilerden biri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’dır (CMK’nun 308. Maddesi gereğince).

10- Bu sebeple bu makama geçtiğimiz ay sanık vekillerince bu 6 yıllık hukuk ayıbına son verecek bir başvuruda bulunulmuştur.

11- Başvuru dilekçesinde, 2005 yılında verilen zamanaşımı kararını kaldıran Yargıtay ilamının dayanağı olan temyiz dilekçesinin geçersiz olduğu açıklanmış ve bu hukuka aykırılığın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla düzeltilmesi talep edilmiştir. Dilekçe, Türkiye’nin otorite kabul edilen saygın hukukçularının verdiği 15 ayrı bilimsel mütalaa ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatları ile desteklenmiş ve konu detaylı şekilde izah edilmiştir.

12- Bu başvuru sürecinde Yargıtay Başsavcılığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, bu yargı mensupları talebimizin ve başvurumuzun son derece haklı olduğunu sözlü olarak defaatle ifade etmişlerdir.

13- Ancak bu başvuru 05.07.2011 tarihinde Yargıtay Başsavcılığı tarafından reddedilmiştir. Bu ret kararı verilirken dosyada bulunan Türkiye’nin saygın hukukçularının görüşleri ve Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatları dikkate alınmamıştır.

14- Hukuki bir hata masum insanların 6 seneden beri haksız yere yargılanmasına yol açmıştır. Bunu düzeltme yetkisine sahip yargı mercilerinin bu açık haksızlığa karşı kayıtsız kalmasının sebebini anlamakta zorluk çekmekte, bu durumun BAV Camiası’na önyargıdan kaynaklanmış olmasından endişe etmekteyiz.

15- Ortaya çıkan bu gayri hukuki durumun düzeltilmesi ve ilgili makamların kanunlarımızı harfiyen uygulaması konusunda daha titiz ve dikkatli olmasını Yüce Türk Milleti huzurunda önemle talep ve istirham ediyoruz.