Türk İslam Birliği Yolunda: İlmi Mercek Sayı 77

Türk İslam Birliği Yolunda: İlmi Mercek Sayı 77
El Kudüs: Türkiye'nin Gücü Tüm Müslümanların

El Kudüs El Arabi gazetesinde çıkan bir makalede, Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik önemine vurgu yapılarak, "Türkiye’nin bugünkü siyasi ve stratejik gücü, tüm Arap ve Müslümanların ortak gücüdür" ifadeleri kullanıldı.Gazetenin internet sitesinde yer alan makalede, Gazze'ye insani yardım taşıyan filonun saldırıya uğramasıyla ilgili Türkiye'nin verdiği hukuk mücadelesinin haklılığına değinilirken, saldırıdan sonra "Gazze üzerindeki karanlığın biraz hafiflediği" yorumunda bulunuldu.Hüsam Dücani imzasıyla yayımlanan yazıda, "Türkiye Ortadoğu'da jeopolitik ve jeostratejik öneme sahip,lider niteliğinde bir ülkedir" denildi.

Bölgenin süper gücü Yeni Osmanlılar

Amerikan Newsweek dergisi gelecekteki dünya düzenine ilişkin yayınladığı makalede, Türkiye'nin 'Yeni Osmanlılar' adı altında eski Osmanlı topraklarında güçleneceği öngörüldü. Dergiye göre yeni dünya düzeni şöyle olacak: Londra’daki Legatum Enstitüsü’nün yaptığı öngörülere dayandırılan haber, gelecekte diplomasinin ve “birliklerin' sınırlara değil, eski çağlardaki gibi 'kabilelere' göre oluşacağı iddia ediliyor. Enstitünün üçboyutlu bir harita üzerinde tanıttığı birliklerde, aynı dili konuşan, aynı dini paylaşan ve gerçek anlamda aynı kabileden gelen insanların birbirine yaklaşacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda habere göre Türkiye'nin 'Yeni Osmanlılar' adı altında Türkmenistan ve Özbekistan ile birlikte hareket edip, eski Osmanlı topraklarında güçlenmesi mümkün.

BM İlk Kez 'İslam Konferansı Ortağımız' Dedi

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, BM'de düzenlenen İKT Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada ilk defa bu sene İKT'den "BM’nin stratejik ve önemli ortağı" olarak söz ettiğini, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. İhsanoğlu, "Bu seneki toplantı gerçekten çok farklı bir şekilde cereyan etti, çok yüksek seviyede katılım oldu, çok sayıda bakan katıldı. Yani 6 yıldır İKT'de devam eden reform meyveleri çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Bir de bizim çeşitli meselelerde yaptığımız müdahaleler ve projeler semerelerini vermeye başladı. Bu takdir görüyor" dedi.

Bir Millet Altı Devlet

Türk İşbirliği Konseyi'nin resmen faaliyete başlamasıyla Türk dünyası,uluslararası bir organizasyon haline geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilişkilerin daha da gelişeceğini belirterek, "Artık bir millet altı devletiz." dedi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan devlet başkanları 10.Türkçe Konuşan Ülkeler Liderler Zirvesi için bir araya geldi. Konsey’in merkezi İstanbul olarak belirlendi. İlk genel sekreterliğe üç yıl için emekli Büyükelçi Halil Akıncı seçildi. Konsey, Türk cumhuriyetlerinin20. bağımsızlık yıldönümlerini de birlikte kutlayacak. Temeli 18 sene önce Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından atılan rüya dün gerçek oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Roza Otunbayeva ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katılımıyla dün gerçekleşen 10. Türk Dili Konuşan Ülkeler Liderler Zirvesi'nde Türk İşbirliği Konseyi resmen hayata geçti. Böylece kurumsal çerçevesi olmadan, düzensiz şekilde bir araya gelen Türk cumhuriyetleri bir organizasyon etrafında buluştu.

Kamerunlu Bakandan Davutoğlu'na: Beyazsınız Ama Bizdensiniz, Sömürgeci Değilsiniz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dört Afrika ülkesi Eritre, Mozambik, Güney Afrikave Kamerun Dışişleri Bakanlarının yanı sıra İrlandalı muadili ve Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Jose Miguel Insulzaile görüştü. Kamerun Dışişleri Bakanı Henri Eyebe Ayissi, görüşmede özellikle Gül’ün Kamerun’u ziyaretini gündeme getirerek, bu ziyaretten duydukları heyecanı, "Bütün Kamerun ayaktaydı." sözleriyle yansıttı.Ayissi, Türkiye'ye olan sempatisini, "Siz beyazsınız, ama bizdensiniz, sömürgeci değilsiniz." ifadesiyle dile getirdi. Türkiye'nin Kamerun'da büyükelçilik açma kararından duyulan karşılıklı memnuniyet dile getirilirken,Kamerun'un da Ankara'da büyükelçilik açma kararı aldığı öğrenildi.Ayrıca Bakan Davutoğlu'nun Eritre Dışişleri Bakanı Osman Salih ile görüşmesinde Somali konusu ele alındı. Eritreli bakan, Somali konusunda Türkiye'nin çabalarının sürmesini istediklerini, barış sürecini ilerletebilecek en önemli ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu kaydetti.

Davutoğlu: Mezopotamya ve Büyük Levant birleşiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün ve ileride Irak’ın da katılımıyla beşli bir ekonomik havza oluşturmayı planladıklarını belirterek,“Bütün Mezopotamya ve eski büyük, bereketli Levant birleşiyor” dedi.Davutoğlu, Türkiye Suriye Stratejik İşbirliği İkinci Bakanlar Toplantısı için gittiği Lazkiye’den Ankara’ya dönerken uçakta bir grup gazeteciye Suriye temaslarını değerlendirerek,şunları söyledi:“Ulaşımda Suriyeli makamlarla olağanüstü hamleler düşünüyoruz. Tren yolunu Hicaz’dan İstanbul’a oradan da Londra’ya kadar götürme planımız var. Başlı başına bir Türkiye Suriye entegrasyonu ve ekseni oluşuyor.Türkiye, Suriye’nin en büyük ticari ortağı oluyor. Ürdün ve Lübnan’la da zaten benzer mekanizmalarımız var. Dörtlü bir zirve yapacağız. Hükümet kurulduğunda Irak’ı da buna kattığımızda, beşli bir ekonomik havza oluşur. Mezopotamya ve eski büyük bereketli Levant birleşiyor.”

Bu makale, İlmi Mercek Dergisi 77. sayı (Kasım 2010) 36. sayfada yayınlanmıştır.