Bir Açıklama Bir Ayet: Kaf Suresi, 35

“Orada diledikleri her şey onlarındır; Katımızda daha fazlası da var.”(Kaf Suresi, 35)

Yüce Allah bu ayetiyle insanlara cennetteki nimet genişliğini haber vermektedir.

Dünya hayatları süresince Allah'ı razı edecek güzel davranışlarda bulunan, Kuran ahlakına bağlı yaşayan müminler, Allah tarafından sonsuz cennet hayatıyla müjdelenmektedirler. Allah onları bu kutlu mekanda sonsuza kadar ağırlayacak ve bitmeyen bir şölenle ödüllendirecektir.

Rabbimiz kullarına henüz dünya hayatlarında iken çok güzel ve çeşitli nimetler sunmaya başlar. Ancak dünya hayatındaki nimetler hem iman edenler, hem de inkar edenler içindir. Oysa dünyadakilere göre kusursuz ve eşsiz olan cennet nimetleri, sadece cennette yaşamaya layık olan salih müminler için hazırlanmıştır. Müminler cennetin kapılarında melekler tarafından karşılanacaklar ve sonsuza kadar sürecek olan muhteşem hayatlarına başlayacaklardır. Dünyadaki hayatları boyunca ahiretteki sonsuz hayatları için hazırlanmış olan muttakiler, cennetin kapılarından itibaren Allah'ın bol ikramının olduğu eşsiz bir şölen ile karşılaşacaklardır. Bu, dünya hayatındaki iyiliklerine bir mükafat olarak sonsuza kadar devam edecek bir şölendir.

Cennetin kapılarının kendilerine açılmasıyla birlikte bu sonsuz şölen içinde yaşamaya başlayan müminler, eşleriyle birlikte ne çok güneşli ne de soğuk olan, gölge bir mekanda, kendileri için hazır bulunan tahtlara yaslanarak, kendilerine sunulan nimetler ile sonsuz bir yaşam sürerler. Orada nefislerinin arzuladığı her nimet ve onların akıllarından geçmeyen milyonlarcası hizmetlerine sunulmuştur. Gözlerini ne yöne çevirirlerse çevirsinler, karşılarına hep kendileri için hazırlanmış nadide güzellikler çıkar. Çünkü Allah onların etrafını eşsiz bir mülk ve nimetle donatmıştır.

Yüce ikram sahibi olan Allah kendisine teslim olmuş bir kalp ile gelen samimi kulları için sonsuza kadar böyle bir hayat hazırlamıştır. Orada onların isteyip arzu ettikleri her şey, en güzel şekliyle hazırdır. Nefislerinin arzu ettiği, gönüllerinin istediği her türlü nimet, diledikleri anda emirlerine amade kılınmıştır. Onlar için orada sonsuz bir ağırlanma ve sonsuz bir konuklama vardır. Çünkü orası dünya hayatının süslerine aldanmayan, Allah'ın rızasından sapmayan samimi insanların sonsuz yurtları, sonsuz mekanlarıdır.

Bu makale, İlmi Araştırma Dergisi 74. sayı (Ağustos 2010) 21. sayfada yayınlanmıştır.