“WWW.RİCHARDDAWKİNS.NET” VE “WWW.EGİTİMSEN.ORG.TR” İSİMLİ İNTERNET SİTELERİ HAKKINDA MAHKEMELERCE VERİLEN TEDBİR KARARLARI HAKKINDAKİ BASIN AÇIKLAMASI

Değerli kamuoyunca da malum olduğu üzere www.richarddawkins.net ve www.egitimsen.org.tr isimli internet sitelerine erişim mahkeme kararlarıyla engellenmiştir.

Mahkemenin bu kararları doğrultusunda erişimin engellenmesi uygulamasının gerçekleştirilmesi sonrasında, konu hakkında bazı basın organlarında kamuoyunu yanıltıcı nitelikte birçok haber ve yazı çıkmıştır.

Bu yayınlarda; söz konusu internet siteleri hakkında yapılan hukuki başvuruların nedeninin güya müvekkilimin “Yaratılış Atlası” isimli kitabının eleştirilmesinden kaynaklandığı iddia edilmiş ve hatta daha da ileri gidilerek müvekkilime “bilim düşmanlığı yapmak”, “fikir özgürlüğüne karşı gelmek”, “sansür uygulamak” gibi isnatlar yöneltilmiştir.

Tamamen gerçekdışı olan ve müvekkilimi (kendilerince) karalama hedefi güden bu iddia ve isnatlar karşısında kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla iş bu basın açıklamasını yapma zorunluluğu doğmuştur.

BİRİNCİSİ; Söz konusu yayınlarda geçen ve güya tarafımızca “bu sitelerde müvekkilin ‘Yaratılış Atlası’ isimli kitabı eleştirildiği için erişimin engellenmesi başvurusu yapıldığı” iddiası tamamen gerçekdışıdır, çarpıtmadır. Müvekkilim Sayın Adnan Oktar adına yapılan başvuruların tek sebebi bu sitelerde müvekkilim hakkında ağır hakaretlere ve yine doğrudan doğruya müvekkilimin kişiliğini hedef alan gerçek dışı isnatlara yer verilmiş olmasıdır. Nitekim konuyu değerlendiren mahkemeler de bu haklı nedenle başvurularımızı kabul etmişler, söz konusu yayınların içeriğini hukuka aykırı bulmuşlar ve adı geçen sitelere erişimi engellemişlerdir.

Takdir edileceği üzere iddia edildiği gibi müvekkilin kitabı hakkında kişilik haklarına saldırı olmaksızın eleştiri kapsamında bir yayın yapılıyor olsaydı, düşünce ve ifade özgürlüğünü göz önünde bulunduran Sayın Mahkemelerce bu başvurularımızın kabul edilmeyeceği açıktır. Söz konusu yayınların bahse konu kararları veren Sayın Mahkemeleri de küçümseyen ve itham eden nitelik arzettiği, bunun da hukuka aykırı, basın meslek ve ilkelerine uymayan, etik bir davranış olmadığı ortadadır.

İKİNCİSİ; söz konusu sitelerdeki hukuka aykırı yayınlar üzerine yaptığımız hukuki başvuruların dilekçeleri ve bunlar üzerine verilen kararlar mahkeme dosyalarında mevcuttur. Bu evraklar incelendiğinde erişimin engellenmesine yönelik tedbir kararlarının müvekkilin kişilik haklarına yöneltilen hukuka aykırı itham ve hakaretlerden kaynaklandığı görülecektir. Hal böyleyken, bu evrakları göz ardı ederek tamamen gerçekdışı bir şekilde müvekkilimi –ve hatta mahkemeyi- itham eden yayınlar yapılması, gerçeği araştırmadan bu yayınları yapanların kötü niyetli hareket ettiklerini açıkça ortaya koymaktadır. Bu tutum hukuka aykırı olduğu kadar, basın meslek ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır.

ÜÇÜNCÜSÜ; Belirtmek isteriz ki müvekkilim Sayın Adnan Oktar’ın görüşleri ve eserleri tamamen bilimsel gerçeklere dayanmaktadır. Bu nedenledir ki dünyaca ünlü Science, New Scientist, Scientific American gibi bilim dergileri, Sayın Adnan Oktar hakkında “kitapları İslam dünyasının dört bir yanına dağılmış uluslararası bir kahraman ifadelerini kullanmış, müvekkilimin bizzat kaleme aldığı eserlerini evrimin geçersizliğini ortaya koyan dünyadaki en kuvvetli fikir akımı” olarak değerlendirmişlerdir. Dünyanın en büyük haber ajanslarından biri olan Reuters ise, Amerikalı yaratılışçıların, Sayın Adnan Oktar’ın eserlerinin yarattığı etkiyi ancak hayallerinde görebileceklerini belirtmiştir.

Müvekkilimin eserleri hakkındaki yerli yabancı bilim otoritelerinin yukarıda bir kısmını aktardığımız tespitleri, söz konusu yayınlarda müvekkilime yöneltilen “bilim düşmanlığı yapma” gibi asılsız yakıştırma ve ithamlara karşı verilebilecek en net cevaptır.

DÖRDÜNCÜSÜ; Söz konusu yayınların bazılarında geçen “Müvekkilimin, Richard Dawkins ile bilimsel tartışmadan çekindiği için sitesine erişimi engellediği” iddiası da tümüyle gerçek dışıdır.

Aksine müvekkilim Richard Dawkins’i gerek sözlü, gerekse yayın yoluyla defalarca bilimsel tartışmaya davet etmiş ancak adı geçen şahıs bu davetlere icabet etmemiş veya edememiştir. Özellikle birkaç aydan bu yana müvekilim sayın Adnan Oktar’ın http://www.harunyahya.com ve http://www.harunyahya.org isimli internet sitelerinin giriş sayfasında Richard Dawkins’e yapmış olduğu “bilimsel tartışmaya davet” duyurularına hiçbir karşılık gelmemiştir.

Richard Dawkins, müvekkilin bilimsel tartışma çağrılarını kabul etmediği (ya da edemediği) gibi, kendi internet sitesinde müvekkil hakkında –site kapatma başvurusuna da konu olan- ve saygı sınırlarını aşan, müvekkilimin kişilik haklarını ihlal eden, hukuka aykırı ifadelere yer vermiştir. Bu ifadelerin yayınlanması üzerine de, yasal başvuru haklarımız kullanılmıştır.

Bu basın açıklaması vesilesiyle, müvekkil, daha önce sayısız kez yapılan “bilimsel tartışmaya davet” duyurusunu bir kez daha yinelemekte ve özellikle söz konusu yayını yapan basın mensuplarını Richard Dawkins ile bağlantıya geçip müvekkilin tartışma davetini kabul etme konusunda aracı olmaya çağırmaktadır.

BEŞİNCİSİ; İlgili yayınların bazılarında ve bizzat “http://www.egitimsen.org.tr isimli internet sitesinde de bizim tarafımızdan yapılan hukuki başvuruların “site yetkililerine hiçbir uyarı yapılmaksızın gerçekleştirildiği” iddiasına yer verilmiştir. Bu iddia da tamamen gerçekdışıdır, çarpıtmadır.

Tedbir talebimize konu yayının kaldırılması konusunda site yetkilileri hem sözlü hem de yazılı olarak uyarılmışlardır. Hatta site yetkilileri, bizim mahkemeye başvurumuzdan bir gün önce 17.09.2008 tarihinde tarafımızdan telefonla aranmış ve konu sözlü olarak kendilerine tekrar iletilmiştir. Telefondaki site yetkilisinin konunun yazılı olarak bildirilmesi talebi üzerine, aynı gün sitenin mail adresine yayındaki hukuka aykırı yazıların kaldırılması talebi iletilmiş, aksi halde hukuki başvuru yapmak zorunda kalacağımız mail yoluyla da bildirilmiştir. Ancak bütün bu uyarılarımıza rağmen maalesef herhangi bir cevap alınamamış ve en nihayetinde tedbir başvurusunda bulunmak mecburiyetinde kalınmıştır. Bu aşamadan sonra “biz uyarılmadık” şeklinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunularak mahkeme tarafından verilen kararın eleştirilmesi iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

Site yetkililerinin www.egitimsen.org.tr internet sitesinin ilk sayfasından sitelerinin kapatılması kararıyla ilgili yapmış oldukları açıklamada da (ki bu yayın halen devam etmektedir) gerçekdışı iddialar ve hukuka aykırı açıklamalar mevcuttur. Bu açıklama metnindeki hukuka aykırı ifadelerin de yayından kaldırılmasını, aksi halde yine gereken yasal başvuruları yapmak mecburiyetinde kalacağımızı bu basın bülteni vesilesiyle duyuruyoruz.

ALTINCISI; www.egitimsen.org.tr sitesi hakkındaki erişimi engelleme kararı, site yetkililerinin yayının durdurulmasından sonra müvekkilimin kişilik haklarını ihlal eden yayınları kaldırmaları üzerine Kadıköy 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla kaldırılmıştır. Yani tedbir uygulamasının kaldırılmasının gerekçesi, site yetkililerinin müvekkil Sayın Adnan Oktar hakkındaki hukuka aykırı yayının yapıldığı sayfayı siteden çıkartmış olmalarıdır. Müvekkilimin kişilik haklarını ihlal eden ifadelerin bulunduğu söz konusu sayfanın yayından çıkarılmasını başvurumuzu yapmadan önce defalarca talep etmiştik, ancak site yetkilileri bu taleplerimize cevap vermemişlerdi. Ne zaman ki kapatma kararı verildi, site yetkilileri sitelerinin açılması için hukuka aykırı yayını kaldırdılar ve mahkeme de tedbir kapsamında verilen kararı kaldırarak siteyi erişime açtı.

Özetle; site yetkilileri müvekkile yönelik yaptıkları yayının hukuka aykırılığını kabul ederek yayından çıkardıkları için mahkeme de sitenin erişime açılmasına karar vermiştir. Ancak site yetkililerinin internet sitelerinin açılması için hukuka aykırı olan yayını kendilerinin kaldırmasının ardından, siteleri açılır açılmaz kendilerini haklı gösterme gayreti içinde yine müvekkil hakkında ifade özgürlüğünü aşan hukuka aykırı yayınlar yapmaya devam etmesi iyi niyetle ve hukukla bağdaşmamaktadır.

YEDİNCİSİ: Müvekkilimiz Sayın Adnan Oktar tüm kitaplarında ve internet sitelerinde en güçlü ve en etkili şekilde düşüncelerini bilimsel platformda ortaya koymakta; ancak bu yayınlarda karşı düşünceden olanlara son derece saygılı davranmaktadır. Müvekkil Sayın Adnan Oktar’ın sayıları 300’e ulaşan kitaplarında ve müvekkilin düşünceleri doğrultusunda yayın yapan onlarca internet sitesinde karşı görüşten hiç kimse aleyhinde saygıya aykırı tek bir söz bulunmamaktadır.

Çünkü müvekkilim düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı duymakta, karşıt görüşlerin ifade edilmesine hoşgörüyle bakmaktadır. Ancak takdir edileceği üzere basın ya da düşünce ve ifade özgürlüğü, kişilere hakaret etme özgürlüğü demek değildir. Herkes her konuda görüşünü açıklamakta ve savunmakta özgürdür, ama bunu hukuk sınırları içinde kalarak, kamu düzenine zarar vermeden ve başkalarının kişilik haklarına saygılı biçimde yapma yükümlülüğündedir. Bu sınırları aşanların adli makamlar tarafından himaye edilmeyeceği tartışmasızdır. Bu sınırın aşılması durumunda ise konu hakkında bağımsız Türk Mahkemelerince verilen kararlara herkes saygılı olmalıdır.

Değerli Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.

Adnan Oktar Vekili

Av. Ceyhun Gökdoğan




mesajkutusu.blogspot.com

Sitemiz kez ziyaret edilmiştir