Çukurları gövdeleriyle dolduruyorlar

'Eciton burchellii' türü karıncalar, yiyecek taşıyan işçilerin yuvaya rahatça dönebilmelerini sağlamak için yol üstündeki çukurları kendi gövdeleriyle dolduruyor.

'Hayvan Davranışı' adlı ihtisas dergisinin son sayısında yayımlanan araştırma, kolonideki bazı karıncaların, yoldaki çukurları kendi bedenlerini kullanarak doldurmayı görev edindiğini gösterdi.
İngiliz Bristol Üniversitesi'nden biyolog Scott Powell ve Nigel Franks'in çalışmasına göre, yolun yüzeyinde yapılan değişiklikler, ganimet taşıyan karıncaların son sürat yuvaya dönmelerini sağlıyor.
Araştırmacılara göre, 'E. burchellii' kolonilerinde birey sayısı 700 bini bulabiliyor.
Karıncaların üçte biri her gün ya da iki günde bir yiyecek bulmaya çıkıyor. Bu tropikal karınca türünün üyelerinin boyları ilginç şekilde birbirlerinin beş katına kadar çıkıyor.
Araştırmacılar, sadece ortaya çıkan çukur büyüklüğünde gövdeye sahip olan hayvanların çukurları kapadığını tespit etti.

En geç 30 saniyede dolduruluyor

Daha küçükler ve daha büyükler ise yollarına devam ediyor. Yolda karşılaşılan herhangi bir çukur, en geç 30 saniyede dolduruluyor.
Gövdesiyle çukuru dolduran karınca, hem cinslerinin sırtına basarak geçip gitmesini bekliyor. 5 saniye boyunca tepesine basan olmazsa çukurdan çıkıp yuvaya yöneliyor.
Araştırmacılar, karıncaların yoluna engeller koyarak gözlem ve karşılaştırmalar da yaptı.
200 bin bireyden oluşan gruptan 7 bin 500 karıncanın engellerin aşılmasını kolaylaştırması halinde, yuvaya taşınan yiyecek miktarı dörtte bir arttı.
Uzmanlara göre, yuvaya taşınan yiyecek miktarı ne kadar çoksa koloni o kadar büyüyor. Karıncalar da bu durumun farkında oldukları için eve dönüşü kolaylaştırıyor.

CNN TÜRK BİLİM